Categorie archief: Andere activiteiten en projecten

Jong in Brussel – 19/04/2015

 

Op zondag 19 april richt het Begijnhofplein zich naar jongeren.

De organisatie (bestaande uit buurtbewoners en sympathisanten van de Brusselse Begijnhofkerk en het aangrenzende Begijnhofplein) wil jongeren vanaf 16 jaar tonen wat Brussel allemaal te bieden heeft tijdens een actieve, inspirerende dag.

Ook Axcent is van de partij en test die dag het interlevensbeschouwelijk stadsspel uit waaraan het momenteel samen met JES stadslabo aan het werken is. Wil je het spel komen testen? Kom dan zeker eens langs! Het is gratis en voor niets!

Begijnhofplein_jongeren_CLR_logo

Brussel ontmoet Brugge

Tussen januari en juni voerde Axcent een bevraging uit in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel en Vlaanderen (zie ‘bevraging’ voor de conclusies).

In twee scholen kwam dezelfde bevinding heel duidelijk terug: de leerlingen waren zich absoluut niet bewust van de diversiteit in levensbeschouwelijke diversiteit in de verschillende steden. Zo konden de leerlingen van het Brugse Sint-Lodewijkscollege zich de levensbeschouwelijke diversiteit in een stad als Brussel nauwelijks voorstellen. De leerlingen van het Brusselse Regina Pacisinstituut waren dan weer stomverbaasd toen hen verteld werd dat er nauwelijks moslims in Brugge wonen en dat een hoofddoek er een zeer zeldzaam fenomeen is. Niets interessanter dus dan beide scholen met elkaar in contact te brengen. En zo gebeurde het ook. Een samenwerking werd vastgelegd, de leerlingen schreven brieven naar elkaar en op vrijdag 15 november was het zover: de Brusselse leerlingen kwamen op bezoek naar Brugge.

De gevoelens van angst (“wat zullen ze daar van ons denken?” “we zullen nogal opvallen”) waren snel verdwenen en de leerlingen maakten graag kennis met Brugge en met elkaar. Voornamelijk de uitgaanscultuur van de Bruggelingen zorgde,vooral bij de meisjes, voor interessante gespreksstof. En ook halal eten vinden in Brugge bleek geen evidentie.

Zeker voor herhaling vatbaar!